Αρχιτεκτονική και επίπλωση + αρχιτέκτονας και χρήστης - Πανταζέλου, Γεωργία
[Με αφορμή προβληματισμόυς σχετικά με τη θέση του αρχιτέκτονα στην παραγωγή του χώρου και τις αρμοδιότητές του, και με την πολύτιμη βοήθεια τριών δραστήριων αρχιτεκτόνων που κατέθεσαν την άποψή τους, τη Σουζάνα Αντωνακάκη, τον Μπάμπη Ιωάννου και τον Ανδρέα Κυράνη, δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την πράξη και την ουσία της αρχιτεκτονικής. Η αρχιτεκτονική μελέτη που παράγεται από έναν αρχιτέκτονα μπορεί να χαρακτηρίζεται ολοκληρωμένη και συνεπής ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα μόνο όταν υπάρχει ανάλυση που φτάνει την κλίμακα 1:1. Για την παραγωγή ενός αρχιτεκτονήματος προϋποτίθεται η παρουσία ενός εργοδότη-πελάτη-χρήστη. Επιβάλεται συνεργασία με τον τελευταίο, κατά την οποία θα πρέπει να επιδιωχθεί η απόκτηση ενός κοινού οράματος αρχιτέκτονα-πελάτη, και αυτό αποτελεί για τον αρχιτέκτονα σημαντικό μέρος της συνθετικής του εργασίας. Μέσα από αυτή τη σχέση με τον χρήστη και τη διείσδυση στην λεπτομέρεια της κλίμακας 1:1, ο αρχιτέκτονας αντιμετωπίζει θέματα σχετικά με την αρμονία αρχιτεκτονικού περιβλήματος και επίπλωσης. Καταπιάνεται με τον.. εργοτάξιο.]