Η νέα συνοικία του Ανατολικού Παρισιού - Θεοδωροπούλου, Κωνσταντίνα
[Η μελέτη αυτή αφορά στον σχεδιασμό μιας νέας συνοικίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης του Παρισιού, στο 13ο διαμέρισμα και είναι γνωστή με το όνομα «Αριστερή όχθη». (εικόνες 1,2,3,4) Πρόκειται για μια περίπτωση επανακατοίκησης της πόλης που ως στόχο έχει την δημιουργία ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης. Παράλληλα, πρόκειται για μια επέμβαση που στοχεύει στην αναβάθμιση και ανάπλαση του 13ου διαμερίσματος στο οποίο και ανήκει. (εικόνα 5) Αρχικά, θα αναλύσουμε τις διάφορες φάσεις της ανάπλασης στη Γαλλία, ώστε να κατανοήσουμε το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κρίθηκε κατάλληλη η συγκεκριμένη μορφή ανάπλασης σε αντίθεση με κάποια άλλη. Εν συνεχεία, θα αναλύσουμε το σχέδιο «Παρίσι-Αριστερή όχθη». Θα ακολουθήσουμε δύο προσεγγίσεις στο θέμα μας για να καλύψουμε κάθε παράμετρο. Η πρώτη προσέγγιση αφορά στην πολιτική ως τον αόρατο παράγοντα οργάνωσης της πόλης. Έπειτα, θα ακολουθήσουμε την προσέγγιση της πολεοδομικής σύνθεσης, η οποία μέσω της αρχιτεκτονικής προσδιορίζει τη μορφολογία της πόλης.. τον νέο πανεπιστημιακό πόλο.]