Τα πολεοδομικά του Καρπενησίου : (η πορεία στο χρόνο) - Παπαϊωάννου, Μαρία
[Το Καρπενήσι είναι πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, και έχει περίπου 10.000 κατοίκους. Η σημερινή μορφή της πόλης έχει προκύψει από την συνένωση δύο οικισμών, του αρχικού οικισμού που βρίσκεται μεταξύ των χειμάρρων Κλαρωτού και Καρπενησιώτη και του νεώτερου τμήματος, το οποίο ονομάζεται Ξηριάς και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του πρώτου οικισμού και δημιουργήθηκε για να στεγάσει σεισμοπαθείς του νομού Ευρυτανίας στις αρχές της δεκαετίας του 70. Το Καρπενήσι απέκτησε το πρώτο σχέδιο πόλης το 1950, μετά την ολοσχερή καταστροφή του οικισμού κατά την υποχώρηση των Γερμανών τον Αύγουστο του 1944 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε. Μέχρι το 1950, οι μοναδικές προσπάθειες για σχέδιο πόλης δεν ήταν παρά τακτοποιήσεις κάποιων οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο του αρχικού οικισμού, γύρω από την πλατεία και την αγορά.. Η ανάπτυξη αυτή ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική ευμάρεια τόσο του Καρπενησίου όσο και της Ευρυτανίας, αφού με τον τρόπο αυτό ο πληθυσμός της πόλης έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μια εικοσαετία και ανάλογά έχει αυξηθεί και το εισόδημά τους.]