Σμιλεύοντας την πέτρα, ιαπωνικός κήπος και νεωτερικότητα - Νουκάκης, Γιώργος
[Δύο μοντέρνοι καλλιτέχνες, ο Ιάπωνας Μιρέι Σιγκεμόρι (1896-1975) και ο Ιαπωνοαμερικάνος Ισάμου Νογκούτσι (1904-1989) έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την παράδοση του ιαπωνικού κήπου και άντλησαν στοιχεία για την δημιουργία των δικών τους σχεδίων. Στην εργασία αυτή εξετάζουμε το έργο τους ως προς τον χειρισμό της κίνησης μέσα στους κήπους τους και ως προς την χρήση των υλικών και των μορφών που αποδίδουν σε αυτά. Στο πρώτο μέρος της εργασίας προσεγγίζουμε ιστορικά τον ιαπωνικό κήπο. Αναλύουμε τους τρεις τύπους του ιαπωνικού κήπου, τον καρεσανσούι, τον κήπο του τσαγιού (ρότζι) και τον κήπο περιπάτου και συγκρίνουμε τις πρακτικές του παρελθόντος με την προσέγγιση και ερμηνεία της παράδοσης από τους δύο καλλιτέχνες.]