Νερό, πόλη και βιωσιμότητα : από τη Βαρκελώνη στο Xochimilko - Αναγνωστάκης, Κωστής
[Η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, έχει να επιδείξει μια σειρά επεμβάσεων στις πόλεις της, πάνω σε θαλάσσια η ποτάμια μέτωπα. Πολλές από αυτές άλλαξαν εξολοκλήρου την εικόνα της πόλης στην οποία έλαβαν χώρα ενώ άλλες περιορίστηκαν σε πιο σημειακές επεμβάσεις. Όλες ανεξαιρέτως όμως, επιδίωξαν την τόνωση και αναζωογόνηση του αστικού χώρου εκμεταλλευόμενες την ύπαρξη του νερού. Σε μία διαδικασία η οποία ξεκινάει χονδρικά από το 1970 και συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα η σχέση νερού και πόλης φαίνεται να επανεξετάζεται από τους σχεδιαστές, να γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο από τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, και στην τελική να βιώνεται διαφορετικά από τον κάτοικο της πόλης. Ταυτόχρονα, μία έννοια που ακούγεται συνεχώς στις μέρες μας, που επιδιώκει να γίνει βασικό κομμάτι των αναπτυξιακών πολιτικών και που κερδίζει έδαφος στους επιστημονικούς κύκλους, είναι αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable development).. αμφιλεγόμενη σε πολλά σημεία της και με έναν εξίσου μεγάλο αριθμό πολέμιων όσο και φίλων.]