Η Κεφαλλονιά πριν και μετά..σεισμοί 1953 - Μπενετάτου, Ειρήνη
[Ο Σεισμός σαν γεωλογικό φαινόμενο υπήρξε πρόκληση που οδήγησε στην μελέτη των ανατροπών που δημιουργεί όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στη ζωή, στις δραστηριότητες και τον πολιτισμό των ανθρώπων που πλήττονται. Επελέγη η Κεφαλλονιά, το πανέμορφο Ιονήσι γιατί ήταν αυτή που πρωτοσυναντήθηκε στον χώρο των προβληματισμών και ήταν ο τόπος τον οποίο επισκέφτηκε κατ' επανάληψη ο εγκέλαδος φέρνοντάς του αλλαγές, μετατροπές και αλλοιώσεις. Το Θέμα της Διάλεξης έδωσε την δυνατότητα να κατανοηθεί και να μελετηθεί σε βάθος η προσεισμική και η μετασεισμική Κεφαλλονιά. Οι Σεισμοί του ΄53 αποτελούν ένα ανατρεπτικό γεγονός που άλλαξε ολοκληρωτικά την Κεφαλλονιά. Δεν ήταν μόνο οι υλικές ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον Σεισμό που άλλαξαν ριζικά τη ζωή των Κεφαλλήνων, αλλά η βραχύχρονη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ζωής τους, με αποτέλεσμα την πλήρη αποκοπή απο το λαμπρό παρελθόν, τη παράδοση και την ιστορία της Κεφαλλονιάς.]