Αλλάζωντας το κτίριο - Βασιλείου, Μαρία
[ Η διάλεξη αναφέρεται σε κτήρια, στα οποία η «αλλαγή» αποτελεί παράγοντα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αφορά κατασκευές, που έχουν σχεδιαστεί προβλέποντας την ενδεχόμενη αλλαγή. Λέγοντας «αλλαγή», εννοούμε τον μετασχηματισμό του κτίσματος, μέσω απλών διαδικασιών, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη ευέλικτων κατασκευαστικών συστημάτων. Οι χρήστες βιώνουν την αλλαγή αυτή, όπως δηλώνεται και στον τίτλο με τη λέξη «ζώντας», ενώ συχνά συμμετέχουν σε αυτή και οι ίδιοι. Η αλλαγή άλλοτε εξυπηρετεί νέες ανάγκες των χρηστών, και άλλοτε εκφράζει την επιθυμία για νέες ποιότητες σε φωτισμό, αερισμό και θέα.. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η επιδίωξη για ανασυγκρότηση του χώρου με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μη χάνει τη λειτουργικότητά του. Τα κτήρια είναι «δοχεία ζωής» και όπως η ζωή εξελίσσεται, έτσι οφείλουν και αυτά με τη σειρά τους να εξελίσσονται και να αλλάζουν.]