Κηφισός : μια προσέγγιση στην βιομηχανική ιστορία της Αθήνας - Γιωργαλλή, Μελίνα
[Αντικείμενο της διάλεξής μας αποτελεί η μελέτη της εξέλιξης της βιομηχανικής ζώνης της Αθήνας που εκτείνεται κατά μήκος της ευρύτερης περιοχής του Κηφισού. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα του Φαλήρου, την περιοχή του Ελαιώνα (που καλύπτει περιοχές των δήμων Αθήνας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου, Ρέντη) και τμήμα των Σεπολίων, των Πατησίων, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Μεταμόρφωσης. Στη Ζώνη αυτή εντάξαμε και την περιοχή της Νέας Ιωνίας και του Περισσού. Αν και οι περιοχές αυτές δεν διατρέχονται από τον Κηφισό, βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του, και κοντά στο ρέμα του Περισσού το οποίο καταλήγει στο ποτάμι. Από την άλλη, η περιοχή αυτή αποτέλεσε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της Δυτικής Αθήνας μετά την εγκατάσταση των προσφύγων το ΄22. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε πώς αναπτύχθηκε η βιομηχανία στον Κηφισό, ποιοι παράγοντες την καθόρισαν, το ρόλο που έπαιξε το ποτάμι και τις συνέπειες της βιομηχανίας για τον Κηφισό και την γύρω περιοχή.. αξιόλογα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.]