Ανακύκλωση κτιρίων - Βαλταρά, Σοφία
[Στην εργασία αυτή μελετάμε θέματα που εμπλέκονται με την ανακύκλωση αναλύοντας βασικές έννοιες όπως το περιβάλλον και η πολυδιάστατη σχέση του με τον άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας σαν βοηθητικά ερευνητικά εργαλεία την ευρύτερη έννοια της «ενέργειας», του «κόστους» και των «αξιών» που εμπεριέχονται σε ένα κτίριο, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε την έννοια της επανάχρησης, της νέας λειτουργίας και του νέου κύκλου ζωής των κτιριακών κατασκευών σε σχέση με την ανακύκλωση. Τέλος, με στόχο να γίνουν πιο κατανοητές οι προσεγγίσεις αυτές, θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικά παραδείγματα (η γκαλερί Tate Modern στο Λονδινο και η αίθουσα συναυλιών Paganini στην Πάρμα) αρχιτεκτονικής επέμβασης σε ιστορικά κελύφη και θα αξιολογηθούν με γνώμονα την εφαρμογή των αρχών της ανακύκλωσης και της επιτυχημένης αναβίωσης αυτών στη ζωή στην πόλη.]