Γλώσσα του ντοκιμαντέρ μέσα από το παράδειγμα της διώρυγας του Παναμά - Μιχαλοπούλου, Ευγενία
[Η διάλεξη χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος γίνεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του ντοκιμαντέρ και τους θεμελιωτές του, στην εξοικείωση του ελληνικού λαού με τα ντοκιμαντέρ και την πρώτη προσπάθεια διαχωρισμού του ντοκιμαντέρ από τη μυθοπλασία. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στον προσδιορισμός της γλώσσας του ντοκιμαντέρ που ουσιαστικά πηγάζει από την κινηματογραφική γλώσσα και στην αντικειμενικότητα του ντοκιμαντέρ που δεν είναι πάντα επιδίωξη όλων των δημιουργών. Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης παρουσιάζονται στην πράξη τα όσα αναφέρθηκαν στο πρώτο μέρος μέσα από το παράδειγμα του ντοκιμαντέρ: «Η διώρυγα του Παναμά» που κατασκευάστηκε με το συνδυασμό κειμένου, εικόνων και βίντεο από την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Το ντοκιμαντέρ αναφέρει την ιστορία της διώρυγας, τις συνθήκες ζωής των εργατών μέσα από τη χρήση συνεντεύξεων, τις δυσκολίες του έργου, τις ασθένειες, τους θανάτους και πληροφορίες σχετικά με μελλοντικούς προβληματισμούς.. και το κοινωνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο καθόλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ.]