Διαδρομή στην αρχιτεκτονική των σιδηροδρομικών σταθμών της Ευρώπης - Νιάγκου, Τζουλιάνα - Δήμητρα
[Ταξίδι-προορισμός. Κίνηση-στάση. Έννοιες δίδυμες μεταξύ τους, που η μία δεν μπορεί να υπάρξει, δεν έχει νόημα, χωρίς την άλλη. Απαραίτητο στοιχείο κάθε ταξιδιού είναι και οι στάσεις κατά τη διάρκεια του που συγκεκριμένα στο ταξίδι με το τραίνο ενσωματώθηκαν ως έννοιες με τη δημιουργία ενός νέου τύπου κτιρίου, του σιδηροδρομικού σταθμού. Στην ανάλυση της διάλεξης αυτής θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε και να σκιαγραφήσουμε το χαρακτήρα του νέου αυτού κτιρίου, απο τη στιγμή που κτίστηκε για πρώτη φορά μέχρι τις μέρες μας, όπως επίσης και να προβλέψουμε, κατά κάποιο τρόπο, την μελλοντική εξέλιξή του και τις τάσεις που διαφαίνονται σ'αυτήν. Θα ασχοληθούμε με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Ευρωπαϊκού χώρου, εξαιρώντας σκόπιμα τον Ελλαδικό, κυρίως γιατί η εξέλιξη του κτιρίου-σταθμού είναι αρκετά πιο προφανής μέσα από ευρωπαϊκά παραδείγματα.. Παρατίθεται επίσης μια σειρά παραδειγμάτων από σύγχρονους σταθμούς μεγάλων πόλεων και διαμετακομιστικών κέντρων (transit stations) για την καλύτερη κατανόηση των σύγχρονων τάσεων στον τομέα των σιδηροδρομικών κατασκευών.]