Αγροτουριστική κοινότητα στην ορεινή Φωκίδα : μια ενεργειακή προσέγγιση - Τούντη, Όλγα - Βαλέρια
[Στην περιοχή της ορεινής Φωκίδας στο Νομό Στερεάς Ελλάδος, υπάρχει ένα μέρος πλούσιο σε χλωρίδα το οποίο περιβάλλεται από τα όρη Γκιώνα, Οίτη και Βαρδούσια. Οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται εκεί ασχολούνται κυρίως με γεωργικές εργασίες ενώ δεν λείπουν και οι διάφοροι ξενώνες όπου φιλοξενούν επισκέπτες που πηγαίνουν εκεί για τις διακοπές τους. Στα πλαίσια λοιπόν μιας ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης, επιλέγουμε την συγκεκριμένη περιοχή για την επέμβασή μας. Το κτιριολογικό πρόγραμμα της κοινότητας αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο το οποίο φιλοξενεί τις κοινόχρηστες λειτουργίες όπως η υποδοχή, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η διοίκηση καθώς και κάποια εργαστήρια και από τις μονάδες των κατοικιών οι οποίες έχουν πλήρη αυτονομία και μπορούν να εξυπηρετήσουν συνολικά γύρω στα εκατό άτομα. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός λαμβάνεται υπόψιν από την αρχή και σε κάθε μέρος της σύνθεσης, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο συνδυασμός επίσης παθητικών ενεργειακών συστημάτων όπως είναι τα φωτοβολταϊκά στοιχεία.. των ενεργειακών αναγκών.]