Κέντρα αρχαιολογικής έρευνας στη Μεσσηνία - Παναγιωτόπουλος, Αναστάσιος Αθ
[Η εργασία αυτή προτείνει μια επέμβαση για την ένταξη νέων χρήσεων σε ένα εγκατελελειμένο χωριό των Κοντοβουνίων της Μεσσηνίας, την Ποταμιά Τριφυλλίας. Εδώ διερευνούμε ένα πρότυπο αναβίωσης και επανάχρησης, μια επέμβαση σχεδιασμού χρήσιμη και για άλλα εγκατελελειμένα χωριά σ'αυτήν την ίδια ορεινή περιοχή. Η χρήση που προτείνουμε για την αναγέννηση της Ποταμιάς έχει αμιγώς πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι συμβατή με το ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχει ο μεσσηνιακός χώρος. Η προσπάθεια της συνθετικής επίλυσης-πρότασης, εξαντλήθηκε αφ'ενός στην εκλογίκευση του υφιστάμενου περιβάλλοντος, αφ'ετέρου στην αρμονική ενσωμάτωση των προστιθέμενων όγκων με τέτοιο τρόπο ώστε το όλο συγκρότημα να μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ενιαίο σύνολο.. πιστεύουμε ότι παράγει έναν υποδειγματικό διάλογο με το υπάρχον κτιστό και φυσικό περιβάλλον, και ακριβώς σ'αυτό μπορεί να αποδοθεί η επιτυχία της επίλυσης.]