Ιαματικά λουτρά : πορεία εξαγνισμού στη Νίσυρο - Μαντζουράνη, Αλίκη
[Από την αρχαιότητα τα λουτρά έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, στη σχέση του με το νερό, τη φύση και το φώς (βλέπε Διάλεξη Φεβρουάριος 2005 " Λουόμενο φώς, Peter Zumthor"). Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πάντα συναντάμε ναούς δίπλα από λουτρά. Αυτή η ταύτιση με τη θρησκεία ως προς τον εξαγνισμό και το μέσο αυτού: εξαγνισμός του σώματος και της ψυχής συμβολικά και κυριολεκτικά με το νερό. Στη Νίσυρο που είναι ηφαιστειογενές νησί, με ιαματικές πηγές, βρίσκουμε τα κτίρια των λουτρών, που λειτουργούν από το 1833. Έτσι ξεκίνησε η χάραξη μιας εξαγνιστικής πορείας στο χώρο που περιβάλλει τα διατηρητέα κτίρια των λουτρών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών. Αυτή η χάραξη διατρέχει τα νέα κτίρια που προστίθενται, ενταγμένα όμως στο τοπίο με τέτοιο τρόπο που να σέβονται την ιστορία των υπάρχοντων αλλά και τις αρχέγονες έννοιες της λούσης.]