Πέρα από την εικόνα : η λειτουργία της αντίληψης στην εμπειρία του χώρου - Ρούσσου, Ναταλία
[Ο κεντρικός προβληματισμός της έρευνας αφορά στην άμεση εμπειρία και το σύνολο των αισθητηριακών ποιοτήτων της αρχιτεκτονικής πέρα από την οπτική εικόνα της. Αν δεχθούμε την κατά κύριο λόγο οπτική, εικονοκεντρική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής, που εν μέρει επιβάλλεται από την αναπαραστατική διαδικασία στην σύνθεση του αρχιτεκτονικού έργου, γεννιέται μια σειρά ερωτημάτων, με άξονα τον άμεσο συσχετισμό της αρχιτεκτονικής δημιουργίας με την ανθρώπινη ύπαρξη. Σε ένα ευρύτερο θεωρητικό φάσμα εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον χώρο μέσα από το σώμα του. Ο τρόπος αυτός, περιγράφεται από την συνεργασία των επιμέρους αισθήσεων και τη συγκρότηση ενός συνολικού αισθητήριο-κινητικού συστήματος, που αποτελεί, εξάλλου, την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των νοητικών διεργασιών. Εξετάζεται, επομένως, η συναισθηματική και η κιναισθητική αντίληψη ως βάση μιας τρισδιάστατης συσχέτισης με τον χώρο. Επιλέγεται η διερεύνηση της άμεσης εμπειρίας του αρχιτεκτονικού χώρου ως εγκυρότερη από την εμπειρία της εικόνας του στην οποία.. υλικό.]