Σαράγεβο, το παρόν ως τόπος της διαφοράς ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον - Αγγελάκη, Σοφία
[Προσεγγίζουμε την πόλη επιλεκτικά μέσα από τη συνεχιζόμενη παράδοση της αστικής ζωής. Ακολουθώντας την ιστορική αλληλουχία στεκόμαστε σε εποχές ή χρονικές περιόδους (αυστροουγγρική κατάκτηση-εποχή του Τίτο) κατά τις οποίες το Σαράγεβο υπέστη μετασχηματισμούς, που όχι μόνο καθόρισαν την όψη του, αλλά και διαμόρφωσαν νέες απόψεις πάνω στην κοινωνική πολιτική και οικονομική ζωή, αν και με διαφορετική ένταση. Το ιδεολογικό βάρος αυτών των αλλαγών επηρεάζει το κριτήριο επιλεκτικότητας στην προσέγγισή μας. Το παρόν της πόλης, που διαρκώς μεταβάλλεται αποτελεί τον τόπο της διαφοράς ανάμεσα στο παλιό και το νέο, ενώνοντας όσα υπήρξαν με όσα ελπίζει ή περιμένει η πόλη από το μέλλον. Μέσα από την παράλληλη ανασύνθεση εικόνων της πόλης, ιστοριών και θεωρητικών διατυπώσεων επιχειρούμε μια προσέγγιση. Το μουσείο συγκεκριμένα, ως υλική κατασκευή στην πόλη, άμεσα προσβάσιμη, αποτελεί απόσταγμα της διαδικασίας νομιμοποίησης ταυτοτήτων. Ακόμα περισσότερο όμως η ίδια η ουσία της κατασκευής του εκφράζει μια επιλογή. Το μουσείο διηγείται μια συντεθειμένη εικόνα.. παράδοσης".]