Αστικά κτίρια μικτών χρήσεων στην Αθήνα - Ροντογιάννη, Σταματία
[Στη διάλεξη αυτή ασχολούμαι με τα κτίρια μικτών χρήσεων που βρίσκονται στην Αθήνα και συγκροτούνται από το συνδυασμό διαφόρων τύπων λειτουργιών οι οποίες ενισχύουν και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Οι χρήσεις οι οποίες συνυπάρχουν είναι συνήθως εμπορικά καταστήματα, γραφειακοί χώροι, διαμερλισματα κατοικιών διαφορετικού μεγέθους, εργαστήρια, ξενοδοχεία, χώροι ψυχαγωγίας κ.τ.λ. Ειδικότερα θ'ασχοληθώ με τρείς κατηγορίες: α) τον μετασχηματισμό των υφιστάμενων μικρών πολυκατοικιών (μεσοπολεμικές-μεταπολεμικές) που παρ'ότι δεν σχεδιάστηκαν γι'αυτή την πολυπλοκότητα λειτουργούν σήμερα ως κτίρια μικτών χρήσεων β) το σχεδιασμό νέων κτιρίων ειδικά γι'αυτό το σκοπό γ) κτίρια τα οποία είναι κατασκευασμένα με βάση αυτή την πολυπλοκότητα χωρίς όμως της παρουσίας του ειδικού, (αρχιτέκτονα). Στο πρώτο μέρος της διάλεξης γίνεται μια ιστορική αναδρομή των αντιλήψεων περί μικτής χρήσης. Κατόπιν προσεγγίζουμε το θέμα της πολυλειτουργικής δομής των ελληνικών πόλεων κάνοντάς τα αναφορά στην ιστορία και στις πολεοδομικές πολιτικές. Τέλος, μελετώ την περιοχή των Εξαρχείων ως.. κτιρίων.]