Υδάτινοι φακοί-Steven Holl - Αγγελοπούλου, Βασιλική Κωστούλα
[Η μελέτη αυτή ασχολείται με τη νοηματική αξία του νερού στην αρχιτεκτονική του Steven Holl, ο οποίος επηρεασμένος από τη φαινομενολογία, ισχυρίζεται ότι η "συνολική αντίληψη των αρχιτεκτονικών χώρων εξαρτάται από την ύλη". Θεωρεί το νερό σημαντικό για την αρχιτεκτονική εμπειρία, γιατί αυτό, μην έχοντας καθορισμένο σχήμα, είναι κατ'εξοχήν ύλη. Όλη η μελέτη του τείνει προς την αναζήτηση μιας ποιητικής του χώρου και ο τρόπος με τον οποίο εντάσσει το νερό στο λεξιλόγιό του, τον βοηθά να εκφράσει νέα νοήματα. Η έρευνά μας χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες. Αρχικά γίνεται μία σύντομη αναφορά στις βασικές αρχές της φαινομενολογίας και στην επηρεασμένη από αυτές ανάλυση του Holl για το αρχιτεκτονικό έργο. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στο νερό, το οποίο ο αρχιτέκτονας αποκαλεί νένα φαινομενικό φακό, και στο τρόπο που αυτό σχετίζεται με τις συγκεκριμένες φιλοσοφικές έννοιες. Τέλος, περιγράφονται οριμένα χαρακτηριστικά έργα (Sarphatistraat Offices, Chapel of St. Ignatius, Graubrook Institute of Science, Palazzo del Cinema, Stretto House, Kiasma κ.α)..εκφράζοντας την πλατωνική "χώρα".]