Το μνημειακό και το ουτοπικό (μουσείο και πόλη) - Σπανού, Μαρία
[Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να αναζητηθεί η σχέση των μορφών που παίρνει η αρχιτεκτονική σήμερα με κάποια από τα στοιχεία που συνιστούν τον ορισμό της ή που ανέκαθεν τη διακατείχαν και την εξηγούσαν. Συγκεκριμένα θα εστιάσουμε σε δύο τάσεις της αρχιτεκτονικής (και μη) πραγματικότητας που είναι το φαινόμενο της εκμουσειοποίησης από τη μία και η θραυσματικότητα και επικράτηση της έννοιας του εφήμερου από την άλλη. Θα εξεταστεί η σχέση που έχουν αυτά τα δύο φαινόμενα με τη μνημειακότητα της αρχιτεκτονικής. Κεντρικό, καταληκτικό ή συνδετικό στοιχείο των παραπάνω εννοιών θα είναι ο μύθος και ο τρόπος που αυτός εμφανιζόταν και λειτουργούσε, πάντα και σήμερα. Μέσα από τα παραδείγματα κτιρίων μουσείων, όπως της Walhalla, του Schaulager, του μουσείου του Λούβρου και άλλων, παρατηρούμε τις διαδοχικές μετατοπίσεις της μουσειακής συνθήκης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, εξετάζονται κάποια παραδείγματα ουτοπίας όπως αυτή εμφανίζεται σήμερα, μέσα από τα παραδείγματα των MVRDV και της Metacity-Datadown, αλλά και της εμφάνισης του εφήμερου σαν πολεοδομική κίνηση.]