Οι αγορές στην Ελλάδα : εξέλιξη των χώρων εμπορίου και οι δημοτικές αγορές στην Ελλάδα - Μηλιώνη, Παναγιώτα
[Στο Α' μέρος του κειμένου εξετάζεται η εξέλιξη των χώρων εμπορίου από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας μελετώντας παραδείγματα από τον ελληνικό χώρο, αλλά και έξω από αυτόν. Στη συνέχεια αναφέρεται εκτενέστερα η συγκρότηση της αγοράς κατά την περίοδο ακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία που επιβιώνουν σε μεταγενέστερες περιόδους και στον ελληνικό χώρο. Στο Β' μέρος εξετάζεται η εξέλιξη των κτιρίων των δημοτικών αγορών στην Ελλάδα και γίνεται προσπάθεια τυπολογικής ομαδοποίησής τους. Ο συγκεκριμένος τύπος κτιρίου δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε παράλληλα με το νέο Ελληνικό Κράτος. Δεν κατάφερε όμως να επιβιώσει, αφού δεν προσαρμόστηκε στις νέες κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις. Νέα, εισαγόμενα πρότυπα υιοθετούνται, σε μία προσπάθεια κάλυψης του κενού που αφήνουν οι δημοτικές αγορές, χωρίς όμως να πετυχαίνουν το σκοπό τους.]