Κατοικία και συμμετοχή : το πείραμα του συμμετοχικού σχεδιασμού - Γρηγοράτος, Κωνσταντίνος
[Σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση της έννοιας του συμμετοχικού σχεδιασμού. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του θέματος επιλέγεται η προσέγγιση του συμμετοχικού σχεδιασμού ως πείραμα αποτύπωσης της πολιτισμικής διαφοράς στο δομημένο περιβάλλον και συγκεκριμένα σε αυτό της κατοικίας. Παραθέτεται το ιστορικό πλαίσιο γέννησης του συμμετοχικού σχεδιασμού, η "μαζική" κοινωνία του '60. Ακολουθούν παραδείγματα συμμετοχικών εγχειρημάτων, μεθοδολογικά χωρισμένα σε αυθόρμητα, θεσμοποιημένα και διεκδικητικά, τα οποία εμφανίζονται από το '60 έως και τα μέσα του '80. Εντοπίζονται κοινά στοιχεία όσο και διαφορές μεταξύ τους και γίνεται αποτίμηση όσον αφορά την αποτύπωση των πολιτισμικών διαφορών των κατοικιών σε αυτά. Παρουσιάζονται τα αίτια πτώσης του συμμετοχικού σχεδιασμού και γίνεται ανάλυση της σημερινής εποχής ως εποχή των πολλαπλών προσφερόμενων προτύπων. Τέλος, αναζητούνται προοπτικές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια επαναδιατύπωση και επανεμφάνιση του φαινομένου σήμερα.]