Ενετικές και οθωμανικές επιδράσεις στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης : η περίπτωση του Ρεθύμνου - Μοάτσου, Ολγα
[Η διάλεξη αυτή είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας στην πόλη Ρέθυμνο της Κρήτης. Αντικείμενο είναι η επίδραση της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (Φραγκοκρατία, 1204-1669), και της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1669-1898) στη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ρεθύμνου. Εντοπίζονται τα μορφολογικά στοιχεία και οι κατασκευαστικές λύσεις των ξένων αυτών πολιτισμών, τα οποία επιβήθηκαν στις αντίστοιχες παραδοσιακές, με βάση τις πολιτικές, πολιτισμικές, οικονομικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα υλικών. Ωστόσο, πολλά παραδοσιακά στοιχεία προτιμήθηκαν από τους ίδιους τους κατακτητές, για λόγους που αναφέρονται. Ενδιαφέρον είναι και το λεξιλόγιο που συντάχθηκε, σχετικό με οικοδομικούς όρους-κυρίως-που προέρχονται από την ιταλική, τη λατινική, τη βενετσιάνικη ή την Οθωμανική γλώσσα. Τελικά, μετά από πάνω από μισή χιλιετία ξένης κατοχής, το Ρέθυμνο απέκτησε ξεχωριστή φυσιογνωμία, η οποία δύσκολα χαρακτηρίζεται ως αμιγώς αναγεννησιακή ή μουσουλμανική. Οι κατασκευαστικές λύσεις και ο διάκοσμος των κτιρίων.. Αυτοκρατορία.]