Η κατοικία στη Μακρινίτσα : η εξέλιξη και η τυπολογία - Μπάκας, Μιχάλης
[Μέσα από το πέρασμα στους χώρους των σπιτιών της Μακρινίτσας μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να δούμε έναν τρόπο ζωής. Στον παραδοσιακό οικισμό της Μακρινίτσας, προσπαθήσαμε να δούμε τις σχέσεις του ιδιωτικού, του ημιδημόσιου αλλά και του δημόσιου χώρου. Πώς συνδέεται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό. Πώς από την κεντρική πλατεία του χωριού, από τον βασικό πεζόδρομο φθάνει κάποιος στις κατοικίες. Πώς το καλντερίμι ακουμπάει στην αυλή, το αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού στην Μακρινίτσα. Αυτά τα δύο στοιχεία, η αυλή και το καλντερίμι είναι που συνδέουν τον ιδιωτικό με τον δημόσιο χώρο αντίστοιχα..Μπορούμε έτσι να κατανοήσουμε την εσωτερική ενότητα ενός πολιτισμού όπως εκφράζεται στην παραγωγή προτύπων κατοικίων.]