Η εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου - Γραμματικοπούλου, Αικατερίνη
[Στη διάλεξη αυτή παρατηρούμε τον αστικό χώρο του Ηρακλείου και μελετάμε τεκμηριωμένες μαρτυρίες, έτσι ώστε να διακρίνουμε τα σημάδια του παρελθόντος που μαρτυρούν την εξέλιξή του. Παρά όμως τη μακρόχρονη ιστορία του Ηρακλείου, τα σημάδια αυ΄τα δεν διακρίνονται εύκολα λόγω των συνεχών πολιτισμικών εναλλαγών. Επομένως, στόχος μας είναι να παρακολουθήσουμε την πορεία εξέλιξης της πόλης μέσα στο χρόνο φτάνοντας στο σήμερα, όπου θα δούμε την ευρύτερη θέση της εντός των τειχών περιοχής του Ηρακλείου, που στο εξής θα ονομάζουμε Παλιά Πόλη του Ηρακλείου (Π.Π.Η.), η οποία ορίζεται από τα τείχη, την τάφρο, το παραλιακό μέτωπο και τα σημαντικά ιστορικά της μνημεία. Είναι ένα τμήμα της πόλης, κτισμένο για τις ανάγκες προηγουμένων ιστορικών περιόδων που σήμερα προσπαθεί να προσαρμοστεί, στις τεράστιες πιέσεις της αγοράς. Αναλύουμε την πολεοδομική οργάνωση της Παλιάς Πόλης, το δομημένο περιβάλλον, την μνήμη της, τα διατηρητέα μνημεία, την κυκλοφορία μέσα σ'αυτή και τα δημογραφικά-κοινωνικά-οικονομικά δεδομένα. Επιπλέον, εστιάζουμε και αξιολογούμε..από τις υφιστάμενες τάσεις.]