Παιδί, παιχνίδι, χώρος : ο παιδικός κήπος της Φιλοθέης του Δημήτρη Πικιώνη - Μουλάκη, Γεωργία
[Η εργασία μας έχει αφετηρία τον προβληματισμό πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον χώρο και πως εμείς, μέσα από την αρχιτεκτονική, μπορούμε να αποδώσουμε στα παιδιά χώρους που τους προσφέρουν τόσο μάθηση όσο και ψυχαγωγία. Το παιδί αγγίζει συνεχώς τα όρια των δυνατοτήτων του για παρέμβαση στην αντικειμενική πραγματικότητα, μέσα από το παιχνίδι, μετατρέποντας συνήθως προσωρινά και πλασματικά το χώρο του, μέσα από διαδικασίες άτυπης αναδιοργάνωσής του. Έχουμε λοιπόν, τη διαμόρφωση μιας σύνθετης σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο παιδί, το παιχνίδι και το χώρο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι στα πλαίσια της, ο χώρος αποτελεί το υλικό στήριγμα ανάπτυξης του παιδιού, ενώ από την πλευρά του το παιχνίδι επηρεάζει σημαντικά τις μορφές και τους στόχους παρέμβασης στον χώρο. Η πρώτη ενότητα της εργασίας μας περιλαμβάνει μια θεωρητική προσέγγιση της δραστηριότητας του παχνιδιού μέσα από τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Αυτή η διαδικασία μας έδωσε τα εφόδια ώστε να επιλέξουμε τον "παιδικό κήπο της Φιλοθέης" του Δημήτρη Πικιώνη και να τον μελετήσουμε μέσα από το παιχνίδι .]