Ο ιδεολογικός διχασμός του Γιολδάση ως στοιχείο ελληνικού προσδιορισμού - Τάντου, Ελένη
[Η εργασία ξεκίνησε ως μια προσπάθεια σκιαγράφησης, αποδελτίωσης του συνόλου των πηγών που αφορούν το έργο και τη ζωή του Δημήτρη Γιολδάση. Κατέληξε να είναι μια ογκώδης καταγραφή συχνά αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών, πολλές από τις οποίες ήταν απολύτως επισφαλείς επιστημονικά. Άλλες ήταν απλές ωραιολογίες και άλλες καταλάμβαναν το σημαντικό βάρος της μαρτυρίας. Σταδιακά καταλάβαμε ότι όχι μόνο λόγοι δοκιμιακής οικονομίας αλλά και λόγοι που έχουν να κάνουν με τη δική μας κριτική αποστασιοποίηση από το ζωγράφο, επιβάλλουν την αναδιαχείριση του ιστορικού και πληροφοριακού υλικού. Έτσι καταλήξαμε σιγά-σιγά στη μορφοποίηση της διάλεξης. Λόγοι όμως μελετητικής δικαιοσύνης, αλλά και λόγοι που αφορούν την ελπίδα να επανέλθουμε εκ νέου και αναλυτικότερα στο πραγματολογικό υλικό, μας οδήγησε στο να παραθέσουμε ένα χρονολογικό "τοιχογράφημα" εκτός του κυρίου κειμένου της διάλεξης.]