Ισπανική ζωγραφική του 20ου αιώνα : Antonio Tapies - Αττιέ, Ζιχάντ Ελιάς
[Η διάλεξη αυτή έχει ως στόχο τη μελέτη του έργου του Antoni Tapies, του ισπανού ζωγράφου που θεωρείται σήμερα από πολλούς κριτικούς και ιστορικούς τέχνης ως πιο διακεκριμένη εν ζωή φυσιογνωμία της σύγχρονης ισπανικής αλλά και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Για να παρουσιάσουμε μία σφαιρική εικόνα της ζωής και της δημιουργίας του καλλιτέχνη θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε αρχικά μία συνολική μελέτη πάνω στην Ισπανική τέχνη του 20ου αιώνα και να περιγράψουμε όλα τα σημαντικά ρεύματα που την διαμόρφωσαν, καθώς και τους σημαντικούς εκπροσώπους αυτών, μέσα, στο πέρασμα του χρόνου. Μετά από αυτήν την περιγραφή, η μελέτη περνά αποκλειστικά στο έργο του Tapies............. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την ανάλυση του έργου του από το 1950 περίπου και μετά, από την εποχή δηλαδή που ο καλλιτέχνης κατόρθωσε να βρει το προσωπικό του ύφος, που τον κατατάσσει σήμερα στους σημαντικούς εκπροσώπους της Άμορφης Τέχνης.]