Κατοικίες για τους τσιγγάνους στα Σπάτα - Καλοπίσης, Στέφανος
[Η συγκεκριμένη διπλωματική πραγματεύεται το στεγαστικό πρόβλημα των σκηνιτών Τσιγγάνων στα Σπάτα, στα πλαίσια των υφιστάμενων κρατικών και επιδοτούμενων προγραμμάτων για αυτό τον σκοπό. Η κοινότητα των Τσιγγάνων απομακρύνθηκε από την αρχική τοποθεσία διαμονής της μέσα στα Σπάτα σε απομακρυσμένο οικόπεδο 5km από τον οικισμό. Έπειτα από συζήτηση με τις 25 οικογένειες Τσιγγάνων προέκυψαν 7 ομάδες μετεγκατάστασης σύμφωνα με τις επιθυμίες τους (συνήθως παππούς-γιος εγγονός) . Παράλληλα πραγματοποιήθηκε πολεοδομική ανάλυση της πόλης των Σπάτων με σκοπό την ανεύρεση κατάλληλων οικοπέδων για την εγκατάστασή τους. Τα κριτήρια της επιλογής των οικοπέδων είναι: στο σύνολό τους να είναι διάσπαρτα στην έκταση του οικισμού με συμβατό οικονομικό κόστος, γειτονίες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε οικοπέδου να εξυπηρετούν τις απαιτήσεις του σχεδιασμού των νέων κατοικιών οι οποίες είναι: διάκριτη ιδιοκτησία από κάθε οικογένεια άρα και αυτόνομη πρόσβαση οχήματος. Η σύνθεση των κατοικιών εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται ένας κοινός χώρος αναφοράς..σχεδιασμού .]