Η στάση των πρώτων χριστιανών απέναντι στα μνημεία της αρχαιότητας - Σαμουρέλη, Δέσποινα
[Το πεδίο έρευνας που αυτή η διάλεξη διαπραγματεύεται οριοθετείται στους πρώτους αιώνες της διάδοσης και επικράτησης του χριστιανισμού. Με βάση τις σωζόμενες πηγές γίνεται ανάλυση του γενικότερου περιβάλλοντος εκείνης της εποχής και της στάσης των τότε χριστιανών απέναντι στα μνημεία της αρχαιότητας. Όσον αφορά στην ιστορική αναδρομή, παρατίθονται στοιχεία για την ανάπτυξη και εξάπλωση του χριστιανισμού στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για την οικονομία, την κοινωνία και την πολεοδομία της τότε εποχής. Αναφέρονται οι σημαντικότεροι αυτοκράτορες και η δράση τους καθώς και η τότε θρησκευτική πολιτική. Η στάση των πρώτων χριστιανών απέναντι στα δημιουργήματα της αρχαιότητας, σε γενικές γραμμές, χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: στην καταστροφή και στην επανάχρηση ως προς τα μνημεία-αρχιτεκτονική και τα έργα της αρχαϊκής τέχνης. Η καθεμία από τις δύο κατηγορίες χωρίζονται σε υποκατηγορίες που βασίζονται στο βαθμό καταστροφής ή επανάχρησης αντιστοίχως και σε καθεμία από αυτές αναλύονται εκτενώς συγκεκριμένα παραδείγματα.]