Το παιδί και η πόλη - Τάκου, Δήμητρα
[Στη διάλεξη με θέμα "το παιδί στην πόλη" αναπτύσσονται ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο που το παιδί κατακτά το χώρο του, την παιδική κλίμακα, το παιχνίδι και τη σημασία του, αλλά και τους χώρους που σταδιακά ιδιοποιείται το παιδί. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο σχολεία αναδεικνύει σημαντικά εναύσματα προς συζήτηση άμεσα συνδεδεμένα με το αστικό περιβάλλον και την παιδική παρουσία μέσα σε αυτό. Οι παιδότοποι και η σημασία τους, τα χρώματα, τα υλικά και τα φυσικά στοιχεία όπως εμφανίζονται μέσα στην πόλη, οι γειτονιές και οι υπαίθριοι χώροι χρειάζονται μία νέα θεώρηση που οδηγεί σε ένα νέο, ουσιαστικότερο σχεδιασμό από και προς τον άνθρωπο. Η πόλη αναδεικνύεται σε ένα περίπλοκο σύστημα σχέσεων και αλληλεπιδράσεων, σε ένα σύστημα που οφείλει στο σύνολό του να λάβει σοβαρά υπόψιν του τους νεότατους βιωτές του. Το παιδί απαιτεί "κατώφλια" παιχνιδιού, σκηνικά παραμυθιού, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει την πόλη, παρά την χαοτική κλίμακά της, να μπορέσει να κυριαρχήσει και να κυριαρχηθεί στον εαυτό του μέσα από μία εξελικτική πορεία αναγνώρισης.]