Η Γυ[άλλη]νη όψη της αρχιτεκτονικής - Κοντάκη, Μαρία
[Η διάλεξη με τίτλο Η γυ[άλλη]νη όψη της αρχιτεκτονικής, αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης σύγχρονων υαλοπινάκων, ως εργαλεία σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αρχικά, επιχειρείται μια σύντομη επισκόπηση της ονομασίας και της ιστορίας του γυαλιού. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η σχέση του γυαλιού με τη σύγχρονη κατασκευή, ως φορέας εννοιών και συμβολισμών. Η φύση του γυαλιού αποτελεί την εισαγωγή στο τεχνικό μέρος, όπου παρουσιάζονται η χημική δομή, η σύσταση και οι θερμικές, μηχανικές και οπτικές ιδιότητες του. Ακολουθεί η χρήση του στην κατασκευή και η παρουσίαση των αναγκών, που καλείται να καλύψει με έμφαση στον τομέα του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στη συνέχεια, γίνεται μια κατηγοριοποίηση των υαλοπινάκων, βάσει του τρόπου προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον και αναλυτική παρουσίαση κάθε είδους ανά κατηγορία. Τέλος, πραγματοποιείται κατάταξή τους σε πίνακες ανάλογα με τις κτιριακές ανάγκες για φωτισμό, θέρμανση, ασφάλεια, ηχομόνωση και ενέργεια και σύγκριση των "έξυπνων" παραθύρων.]