Το Βυζάντιο και η τέχνη του 20ου αιώνα - Ροδοπούλου, Μαρία
[Κάθε εποχή αφήνει την αισθητική της μαρτυρία στα έργα τέχνης που πραγματοποιεί και που την εκφράζουν στη βαθύτερη υπόστασή της. Το ίδιο ισχύει και για την εποχή μας. Η σύγχρονη τέχνη αποκλείοντας την δουλική μίμηση του παρελθόντος μπορεί γόνιμα και αφομοιωμένα να το χρησιμοποιήσει σαν παράδοση, στη δημιουργία νέων μορφών και σε αυτό αναφέρεται και η σημερινή μας διάλεξη. Η συσχέτιση των σχολών της σύγχρονης τέχνης, προς την καλλιτεχνική δημιουργία παλαιότερων εποχών-στην προκειμένη περίπτωση της βυζαντινής-θα γίνει με βάση τους καλλιτέχνες της περιόδου 1874-1910 (σε Ευρώπη, Ρωσία και Ελλάδα) αλλά και με αναφορά στον Greco έναν καλλιτέχνη παραδοσιακά βυζαντινό, ριζοσπαστικά μοντέρνο, που με το ιδιότυπο και συγκλονιστικά προσωπικό του έργο άλλαξε αποφασιστικά τον προσανατολισμό της ζωγραφικής τέχνης στην Ευρώπη και έχει ονομαστεί προφήτης και πρωτοπόρος της σύγχρονης τέχνης.]