Βίωμα και διάρκεια στην εμπειρία της πόλης : το παλιό λιμάνι της Λεμεσού - Χαραλάμπους, Χάρης
[Η εργασία αυτή προσπαθεί να δει με ποιο τρόπο μια σύγχρονη επέμβαση, σε τμήμα του πυρήνα μιας πόλης, θα μπορέσει να ενταχθεί στην καθημερινότητα του κοινωνικού συνόλου διευκολύνοντας τη βιωματική επαφή με τον επισκέπτη ενώ παράλληλα θα τονίζει τη διάρκεια και τη συνέχεια της περιοχής στο χρόνο. Ως πεδίο έρευνας και εφαρμογής μιας θεωρίας για σύγχρονες επεμβάσεις επιλέγεται ο χώρος του παλιού λιμανιού της Λεμεσού. Στη συνέχεια εισάγονται οι θεωρίες για τη διάρκεια και τον βιωμένο χώρο του Kevin Lynch από το Image of the City και του Aldo Rossi από το Η Αρχιτεκτονική της πόλης. Μέσα από συνδυασμό των δύο θεωριών εξάγονται κάποια θεωρητικά εργαλεία με τα οποία διαβάζεται η περιοχή. Παρουσιάζονται τρεις περίοδοι της πόλης και το σήμερά της, καθώς και το Σχέδιο για το Κέντρο της Πόλης. Ακολουθούν κάποιες ερμηνευτικές προσεγγίσεις της περιοχής, που κινητοποιούν με διαφορετικό τρόπο στοιχεία της δυναμικής της περιοχής, στοιχεία φυσικά ή εννοιολογικά. Στη συνέχεια παρουσιάζεται συνοπτικά ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός..που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.]