Χώρος-κοινωνία : μία συμβολή στην αναπτυξιακή διαδικασία της Κύπρου - Κωνσταντίνου, Χρίστος
[Η εργασία αυτή αποτελεί ουσιαστικά μία προσπάθεια για προσέγγιση των χωρικών και αναπτυξιακών προβλημάτων του νησιού. Η Κυπριακή πραγματικότητα ως έχει σήμερα επιβάλλει κατά την άποψη μας την εξέταση των χωρικών προβλημάτων του νησιού στο σύνολό του, και όχι μόνο της Ελεύθερης Κύπρου. Έτσι μέσα από αυτή την προσέγγιση παρατηρούμε πως το σημαντικότερο σήμερα χωρικό αλλά και κοινωνικό ζήτημα-πρόβλημα στο νησί είναι η τριαντάχρονη κατοχή και διαμερισμός του νησιού. Η προσπάθεια λοιπόν για να ξαναβρούμε τόσο την κοινωνική όσο και την χωρική συνοχή του νησιού είναι το κύριο θέμα που διαπραγματεύεται αυτή η εργασία. Τίθεται επομένως και εκ των προτέρων, το ζήτημα της εργασίας ανάποδα. Όχι πως μέσα από την λύση θα μπορέσουμε να πετύχουμε ανάπτυξη και συνοχή, αλλά πως μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία μπορούμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της λύσης.]