Σιδηροδρομικός σταθμός Αχαρνών : σε τροχιά κίνησης - Μπακοπάνου, Σταυρούλα
[Ο τοπικός σταθμός του ΟΣΕ στις Αχαρνές (Μενίδι), που ανήκει στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα, αντιμετωπίζει το θέμα της ασυνέχειας, που προκύπτει από την ύπαρξη των σιδηροδρομικών γραμμών,οι οποίες αποτελούν ένα διασπαστικό όριο μεταξύ δύο περιοχών με όμοια χαρακτηριστικά. Η υποβίβαση των σιδηροδρομικών γραμμών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μετατροπή του ρήγματος σε συνδετικό νήμα.Τα υπάρχοντα κτίσματα των αρχών του 20ού αιώνα στεγάζουν νέες χρήσεις, όπως βιβλιοθήκη και εργαστήριο Η/Υ, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του δυναμικού των λειτουργιών του δήμου. Το νέο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το υπάρχον κτιριακό σύνολο, καθώς στρέφεται προς αυτό. Το κτίριο επιλύεται ακολουθώντας δύο βασικές γραμμές:η πρώτη είναι το διάγραμμα κυκλοφοριών και κινήσεων, και η δεύτερη το λειτουργικό διάγραμμα. Το κεντρικό κομμάτι που περικλείει τη λειτουργία του σταθμού, ακολουθεί ένα αυστηρά γεωμετρικό σχήμα στην κάτοψη και μοιάζει να "παράγει" τους δύο χώρους των συμπληρωματικών χρήσεων (χώρος αναμονής στην κατώτερη στάθμη και cafe-εστιατόριο στην ανώτερη).]