Διαμόρφωση Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό - Ζαχόπουλος, Στέφανος
[Στο γήπεδο του προηγούμενου αεροδρομίου της Αθήνας προτείνεται η έξαρση πτυχών της μητροπολίτικης της διάστασης. Οι διάφορες χρήσεις οργανώνονται σε δίπολο υπερσυγκέντρωσης-αχανούς έκτασης. Αυτό εκφράζεται χωρικά έτσι ώστε να έρχεται σε διάλογο με τα δύο φυσικά στοιχεία που χωρίζονται από το γήπεδο: τον Υμηττό και το Σαρωνικό. Το νερό επανερμηνεύεται ως τεχνητή απέραντη λίμνη διαχείρισης των ρεμμάτων όπου συμβαίνουν εφήμερες εκδηλώσεις, το δε βουνό εκφράζεται μέσω τεχνητών όγκων-κελυφών με σταθερές δραστηριότητες. Τα όρια του γηπέδου αποκόπτουν το γήπεδο από τον αστικό ιστό, ή διαμορφώνονται ως 'μύηση' πριν το πέρασμα στο Πάρκο. Το Πάρκο είναι χρήσεις της σύγχρονης Αθήνας βγαλμένες από το περιβάλλον τους. Είναι δημιουργία "ξένου" τοπίου, συνθέτοντας στοιχεία από το περιβάλλον-αστικό και φυσικό. Είναι σύστημα μεταβαλλόμενης οργάνωσης. Είναι απόδραση από την πόλη και επαναεισαγωγή σε αυτήν με νέους όρους. Είναι αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στη συνείδηση του κόσμου και απόδραση σε αυτό. Είναι ενισχυτής της ταυτότητας της πόλης.]