No man's plant (D) : το παράδειγμα της Αμμοχώστου - Γεωργίου, Μιχάλης
[Η διπλωματική αυτή εργασία επιχειρεί επέμβαση στην περιφραγμένη ζώνη της πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί τα τελευταία 30 χρόνια, εγκαταλελειμένο αστικό σύνολο. Η πόλη φάντασμα αριθμούσε περίπου 50.000 κατοίκους και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Έκτοτε αποτελεί νεκρή ζώνη ή αλλιώς No man's Land. Πρόκειται για το μοναδικό ίσως παράδειγμα στη σύγχρονη ιστορία όπου μία ολόκληρη πόλη παραμένει περιφραγμένη και ακατοίκητη για 30 συνεχόμενα χρόνια. Στην ιστορία γενικότερα, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα πόλεων που εγκαταλείφθηκαν είτε προσωρινά είτε για πάντα από τους κατοίκους τους όμως η Αμμόχωστος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αφ'ενός λόγω της μακράς διάρκειας απουσία των κατοίκων της και αφ'ετέρου λόγω της εν δυνάμει επιστροφής τους. Αποτελεί δια βίας εγκαταλελειμένο αστικό συγκρότημα που δεν μπορεί να ενταχθεί ή να κατηγοριοποιηθεί εύκολα. Δεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο αλλά ούτε και για προσωρινή εκκένωση. Ο χρόνος μέσα στην περιφραγμένη ζώνη δεν ορίζεται πλέον από το δίπολο άνθρωπος-εξέλιξη αλλά υποδηλώνεται από την επίδραση της ί