Τα εικονοπλαστικά στοιχεία ως συστατικά ενίσχυσης ή υπονόμευσης της εικονικότητας - Σπαθαράκη, Βασιλική
[Η διάλεξη ξεκινά με το έργο τέχνης και τον τρόπο ανάγνωσής του, που διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Η ανάγνωση εξαρτάται βασικά από τις αντιληπτικές ικανότητες θεατή. Η ανάγνωση ενός έργου τέχνης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στη περίπτωση που έχουμε μη ρεαλιστικά στοιχεία σ' αυτό, γι΄αυτό και επιλέγουμε παραδείγματα από τον σουρρεαλισμό . Στη συνέχεια αναφέρουμε κάποια ιστορικά στοιχεία για τον σουρρεαλισμό και επιλέγουμε δέκα έργα των Dali και Magritte, τα οποία αναλύουμε. Τα έργα αυτά έχουν έντονο το αφηγηματικό στοιχείο, όπως επίσης το στοιχείο του συμβόλου και της λειτουργίας του. Έχουν μεγάλο εύρος τεχνικών και αναπαραστατικων τεχνικών και μεταχειρίζονται με πολλούς τρόπους το πραγματικό. Τέλος διαπιστώνουμε ότι η εικονικότητα ως ζωγραφική αντίληψη στρατολογεί με ποικίλους τρόπους πολλές εικονοπλαστικές τεχνικές.]