[δομημένος] ροϊκός χώρος : η κατανόηση της χωρικής οργάνωσης μέσα από τη σχέση θέασης και κίνησης - Χρυσάκη, Θεοδώρα
[Συνήθως ο όρος "ροϊκός χώρος" παραπέμπει στον εικονικό χώρο των υπολογιστών. Στην εποχή η έννοια του χώρου αμφιταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, η εισαγωγή της ροϊκότητας στην περίπτωση του δομημένου χώρου αποτελεί προσπάθεια υπενθύμισης της σημασίας του ως πεδίου κινήσεων και αλληλοδιαδεχόμενων θεάσεων. Ως δείκτης της ροϊκότητας του δομημένου χώρου ορίζεται ο βαθμός προσπελασιμότητας και συνέχειας, ενώ βασική ιδιότητα του "ροϊκού χώρου" είναι η πολλαπλότητα των αναγνώσεων που προσφέρει. Η ροϊκότητα, ως χαρακτηριστικό της χωρικής οργάνωσης αναδεικνύει την κοινωνική σημασία του χώρου ως πεδίου συναστροφής και επικοινωνίας όπου οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται και αλληλεπιδρούν στα πλαίσια της "οιονεί κοινότητας". Πάνω από όλα όμως η ροϊκότητα είναι η ιδιότητα που καθιστά το δομημένο χώρο κατανοητό, αφού συμβάλλει στην αποδικωποίηση των νόμων και των αρχών που διέπουν τη σχέση ανάμεσα στο "πλήρες" και το "κενό", το "κλειστό" και το "ανοικτό", την ύλη και τον αέρα που μας περιβάλλει..]