Κύπρος : η αρχιτεκτονική της αγγλικής αποικιοκρατίας, 1878-1960 - Κιτρομηλίδου, Μαρία ([χ.ό.], 2004)
[Παρουσίαση και καταγραφή κτηρίων της αποικιοκρατικής περιόδου της Κύπρου, 1878-1960. Προβληματισμοί που αφορούν στη μορφολογική τους έκφραση και ταυτόχρονη κατάταξη και ομαδοποίηση των αναφερόμενων κτηρίων σε τρεις περιόδους (1878-1914/ 1914-1939/ 1939-1960). Ανακεφαλαιώνοντας τα χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου καταλήγουμε σε προβληματισμούς που αφορούν στο ρόλο που έπαιξε η αποικιοκρατική αρχιτεκτονική στο λαό της αποικίας, καθώς και σε ποιο βαθμό τη χρησιμοποίησαν οι αποικιοκράτες κατακτητές για να επιβληθούν.]