Κερατσίνι, πόλη των ορίων - Κουρσάρη, Ευτυχία ([χ.ό.], 2004)
[Στο Κερατσίνι ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας ενός απροσδιόριστου βιομηχανικού τοπίου. Η αποσπασματικότητα, η ασυνέχεια και το δυσανάγνωστο του χαρακτήρα της πόλης αποτελούν στοιχεία που μπορούν να ερμηνευτούν μέσω της ιστορικής μελέτης και ανάλυσης. Η ιστορία επιφύλαξε στην πόλη μεγάλες αλλαγές που αποτέλεσαν τομές στην ανάπτυξή της. Οι πρόσφυγες, ο πόλεμος, η εκβιομηχάνηση και η μετέπειτα εκβιομηχάνηση επέδρασαν καταλυτικά στην δημιουργία και την ανισόρροπη εξέλιξή της, καθορίζοντας την σημερινή εικόνα της.]