Το αστικό τοπίο της μετάβασης - Καραθανάση, Ευρυδίκη
[ Σκοπός της διπλωματικής μας εργασίας είναι ο σχεδιασμός του σταθμού μετρό στην περιοχή του Γκαζοχωρίου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής πλησίον του σταθμού. Η περιοχή επέμβασης ορίζεται από την λεωφόρο Κων/λεως, το πολιτιστικό κέντρο του Γκαζίου και τις οδούς Βουτάδων και Περσεφόνης. Κεντρική ιδέα της λύσης μας είναι η αποκάλυψη της γραμμής του μετρό στην επιφάνεια της πόλης. Ο σταθμός εμπλέκεται δυναμικά με το τοπίο, επιτρέποντας το φυσικό φωτισμό μέχρι τις αποβάθρες και διαθέτοντας οπτικές φυγές που ενοποιούν τον εσωτερικό χώρο του σταθμού με το εξωτερικό τοπίο που σχεδιάζουμε. Το "αστικό τοπίο της μετάβασης" με άξονα την γραμμή του μετρό σχεδιάζεται ως δύο αντιτιθέμενες όχθες (σκληρό-μαλακό τοπίο), ενώ το νερό (στοιχείο ροής) μετριάζει τις αντιθέσεις. Ο σταθμός του μετρό προσφέρει χώρους εκτόνωσης στην πόλη, ενώ η θέση του αποτελεί την απαραίτητη "γέφυρα" που ενώνει τις δύο "όχθες" και επιτρέπει την κίνηση στο επίπεδο της πόλης.]