Το νερό και ο άνθρωπος : η εξέλιξη των λουτρικών κτιρίων και των σχετικών εγκαταστάσεων - Νάστου, Ελενα ([χ.ό.], 2003)
[Ο ρόλος του νερού στη ζωή. Ζωτικό στοιχείο, θεραπευτικό μέσο, σύμβολο αναγέννησης και δημιουργίας, λατρεία νερού. Κοινωνικός ρόλος νερού στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρωμαϊκή αυτοκτατορία, στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση - Μπαρόκ, στο Ισλάμ και στη σύγχρονη εποχή, ακόμα στη Φιλανδία και στην Ιαπωνία. Τυπολογία λειτουργικών εγκαταστάσεων: αρχαιοελληνικων (βαλανεία - γυμνάσια), ρωμαϊκών (βαλανεία - θέρμες - θερμομετρικά λουτρά), οθωμανικών (χαμάμ, επιρροές, τύποι ζεστού χώρου), βυζαντινών (τριπλή διάταξη), μεσαιωνικών (υπαίθρια, τύπος αμόλουτρου, δημόσια λουτρά στις πόλεις, μετάδοση ασθενειών), αναγεννησιακών - μπαρόκ (αλουσία), ιαπωνικών (furo - seuto - onsen), φιλανδικών (σάουνα), ρώσικων (lazvia), σύγχρονων λουτρών.]