Θεματικά πάρκα - Δρακωνάκη, Κωνσταντίνα ([χ.ό.], 2003)
[Κατ' αρχήν, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε ιστορικά τα παραδείγματα μέσα από τα οποία φαίνεται να προκύπτει η αντίληψη των σύγχρονων θεματικών πάρκων και διαπιστώσαμε τη μεγάλη παράδοση αντίστοιχων διαμορφώσεων σε όλη την ιστορία της νεότερης δυτικής τοπιοτεχνίας, από την αναγέννηση και μετά. Αυτή, όμως, η ιστορική αναζήτηση συμπληρώθηκε υποχρεωτικά από μία οριζόντια προσπάθεια διερεύνησης, που επιχειρεί να συγκρίνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό τοπίου με ένα άλλο εκφραστικό σύστημα, το γραπτό λόγο. Η συσχέτιση πλαστικών τεχνών, όπως είναι η τοπιοτεχνία και η αρχιτεκτονική, με τη λεκτική έκφραση δεν είναι τυχαία. Ο γραπτός λόγος, σύμφωνα με την ιστορική εξέλιξη, εμφανίζεται ως το ηγεμονικό εκφραστικό σύστημα σε σχέση με τα άλλα. Ως τέτοιο, χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αφηγηματικό και ιδεολογικό κορμό του πολιτισμού μας. Κατά συνέπεια, η επιρροή του δημιουργεί συχνά την ανάγκη να αντλούμε στοιχεία από αυτό το εκφραστικό σύστημα. Έτσι, είναι πιθανόν οι δημιουργοί να θεωρούν καθήκον τους κάθε φορά τη μεταφορά θεμάτων και τρόπων έκφρασης από το λεκτικό σύστ