Συνθέσεις του μονόχωρου στην Αμοργό - Οικονομοπούλου, Ειρήνη Δ ([χ.ό.], 2003)
[Ο τύπος του μονόχωρου εντοπίζεται στην Αμοργό, περιγράφεται ο τρόπος κατασκευής του και αναλύεται η συνθετική δομή του. Τα μονόχωρα κτίσματα είναι ο "οίκος" για την περίπτωση της αρχαίας πόλης της Μινώας που αναπτύσσεται "κατά παράθεση" και το "κελί" που αναφέρεται στη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας με την "κατ'επίθεση διάταξη".]