Θεατές του σύμπαντος : διεύρυνση του χώρου του αστεροσκοπείου - Παπαδάκη, Ηλιάνα ([χ.ό.], 2002)
[Το αστεροσκοπείο, πέρα από τη συμβολική του σημασία, είναι ένα κτίριο-μηχανή που πάνω του αποτυπώνεται η εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας. Ακολουθεί και αυτό τη δική του εξέλιξη, και λιγότερο ή περισσότερο, γίνεται φορέας των επιτευγμάτων της τεχνολογίας και όχημα για την περεταιτέρω συνέχιση της αστρονομικής έρευνας. Πρόκειται για μια εξέλιξη συνεχή, που ο ρυθμός της, περάλληλα με το ρυθμό ανάπτυξης της επιστήμης, πυκνώνει σημαντικά μετά την αναγέννηση και κορυφώνεται μέσα στον 20ο αιώνα. Με όποιο τρόπο κι αν διατυπώνεται το κτιριολογικό πρόγραμμα του αστεροσκοπείου κάθε φορά, στην διαδικασία εξέλιξής του μπορεί κανείς να διακρίνει ένα ισχυρό δίπολο που αφορά στον τρόπο λειτουργίας του αστεροσκοπείου. Το δίπολο αυτό συνοψίζει την μετάβαση από το μεμονωμένο αστεροσκοπείο που συγκροτείται γύρω από ένα πολύ σαφή και σκληρό λειτουργικό πυρήνα, στο αστεροσκοπείο που λειτουργεί σαν κόμβος ενός δικτύου και έτσι συμμετέχει σε ένα καθολικό σύστημα αστρονομικής παρατήρησης. Χωρίς τα χρονικά όρια να μπορούν να είναι απολύτως σαφή, αυτή η μετάβαση φαίνεται να ξεκινά από το πρώ