Η αποδόμηση του μουσείου προς την ανάδειξη της αξίας των εκθεμάτων - Βαμβάτσικος, Στάθης ([χ.ό.], 2002)
[Η ιστορία του χώρου και της οπτικής, από την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό έως το μοντερνισμό και τη ριζική ανατροπή, παρακολουθεί την πορεία της δυτικής σκέψης από τον Leonardo στον Καρτέσιο και τον Νίτσε και αποκαλύπτει τα μεταφυσικά θεμέλια του μουσείου. Το εγελιανό πρόγραμμα θα προσφέρει αντίστοιχα το σκελετό του μουσείου, που είναι η ιστορία, αλλά και το νέο κέντρο του, τον ιστορικό άνθρωπο. Ο Marcel Duchamp θα εντοπίσει στον παρατηρητή (regardeur) το πιο ισχυρό στήριγμα αυτού του οικοδομήματος. Ο παρατηρητής είναι ο δημιουργός, αλλά και ο εν δυνάμη αποδομητής του μουσείου].