Η λαϊκή αρχιτεκτονική στο Παλιούρι Αισωνίας - Σπυρίδωνος, Κωνσταντίνος ([χ.ό.], 2002)
[Μορφολογική ανάλυση του οικισμού Παλιουρίου του Δήμου Αισωνίας. - Το Παλιούρι βρίσκεται στο Δήμο Αισωνίας του Βόλου. Σαν συγκροτημένη πολεοδομική υπόσταση δημιουργήθηκε μετά το 1821 και εγκαταλείφθηκε σταδιακά από το 1945 έως το 1955 λόγω σεισμών και έλλειψης νερού. Η οικιστική του διάπλαση ακολούθησε τη γραμμική και άκεντρη διάταξη μονόπλευρα και ελεύθερα σ'έναν βασικό δρόμο. Ο οικισμός αποτελείται από σαφείς και ευδιάκριτους όγκους με την εισχώρηση της φύσης στο σύνολό του. Τα κτίσματα είναι απλές, αδρές, αγροτικές κατασκευές χωρίς διακόσμηση στις εξωτερικές επιφάνειες. Τα ανοίγματα στους επίπεδους πέτρινους των σπιτιών, είναι όλα ορθογωνικά, λιτά και με καλές αναλογίες. Οι στέγες τετράριχτες με σχιστολιθικές πλάκες εναρμονίζονται στο περιβάλλον. Ο χαρακτήρας του οικισμού διατηρείται αναλλοίωτος λόγω μη παρεμβάσεων και παραμένει αυθεντικό πειστήριο με τον γενεσιουργό πυρήνα του δίχωρου σπιτιού σε ισόγεια κάτοψη.]