Περιβάλλον και περιφέρειες : για μια αειφόρο ανάπτυξη. (Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 1997)
Η αρχή της "διαρκούς ανάπτυξης που να σέβεται το περιβάλλον" - που αποκαλείται και αειφόρος ανάπτυξη - θεσπίστηκε από τη Συνθήκη για την Ευρωπαίκή Ενωση. Δεν εκφράζει μόνο μια νέα περιβαλλοντική πολιτική, αλλά δίνει και μια νέα διάσταση στις οικονομικές πολιτικές και σε όλες τις πολιτικές της Κοινότητας, και κθυρίως στην περιφερειακή πολιτική της. Αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής για οικονομική και κοινωνική συνοχή από την οποία εξαρτάται η επιτυχία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Η αναγκαία απάντηση στην πρόκληση της δεκαετίας του 2000 είναι το να συνδιαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία, την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.