Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Χ.Δ.Α. Σχιστού - Βαλεριάνου, Κωνσταντίνα ([χ.ό.], 1999)
Ο Χώρος Διάθεσης Απορριμάτων Σχιστού αποτελεί υψηλή περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω: 1.Της αλλοίωσης των μορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής 2.Της παραγωγής στραγγισμάτων, που αφ'ενός ρυπαίνουν το υπέδαφος, αφ'ετέρου τον υδροφόρο ορίζοντα 3.Της παραγωγής από τη σήψη των απορριμάτων, του βιοαερίου, το οποίο ρυπαίνει το υπέδαφος, την ατμόσφαιρα, και δημιουργεί κινδύνους εκρήξεων. Βέβαια η περιοχή Χ.Δ.Α. Σχιστού ανήκει σε μια ευρύτερη περιοχή που τα τελευταία 30 χρόνια αποτελεί την πιο περιβαλλοντικά επιβαρημένη του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι αρχές αποκατάστασης της περιοχής πρέπει να στοχεύουν πρωτίστως στην εξυγίανση του περιβάλλοντος και την επανένταξη του στη φύση και εν συνεχεία, αν είναι εφικτή και συγκαταβατική, ως προς τον πρώτο στόχο, η εγκατάσταση νέας χρήσης. Η μελέτη αποκατάστασης που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς, θεωρείται οτι καλύπτει απο τεχνική άποψη την εξυγίανση του περιβάλλοντος, αλλά η εγκατάσταση των χρήσεων που προτείνει αφ'ενός δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αφ'ετέρου δεν ενισχύει την αναγέννηση του φυσικο